Ez az egyik kedvenc reggelink, amihez van egy alapreceptem, amit hangulatom szerint variálgatok. Mivel a szívem színarany, most ezt a receptet megosztom veletek. Az éppen aktuális hajdinás-mákos hozzávalóit alatta találjátok.
Mielőtt nekiállnátok megcsinálni, hogy el ne szúrjátok, mindenképpen olvassátok el ezt a listát, amit a Bon Appétit magazin készített a 10 leggyakoribb pancake-hibáról. Én a 10-ből 5-öt már legalább egyszer biztosan elkövettem.
Pancake (amerikai palacsinta) alaprecept
1 csésze liszt (120 g)
2 tk sütőpor
1 csésze tej (250 ml)
2 db tojás
2 tk cukor
1/4 tk só
1 ek olaj
Általában az egészet egy botmixerrel egyneműsítem, és forró, olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalát megsütöm. Ha könnyebb tésztát szeretnék, a tojásfehérjét külön kemény habbá verem, és a többi hozzávalóhoz forgatom a végén. Az is előfordul, hogy az egész tojásokat keverem ki világosra. Néha túl hígnak tűnik a tésztám, olyankor hagyom öt percet állni, és ha még mindig túl folyós, evőkanálnyi adagokban lisztet adok még hozzá.
Tippjeim a hozzávalókkal kapcsolatban:
- a liszt szinte bármilyen liszttel helyettesíthető, én általában kis arányban meghagyom a búza finomlisztet, és hozzákeverek még pl. barna rizslisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, kókuszlisztet stb.-t.? de ha gluténmentest készítenél, az is megoldható
- a tej helyett sokszor írót, joghurtot, görög joghurtot, vagy laktózmentes variációban rizstejet vagy kókusztejet használok
- pelyheket is szoktam belekeverni egy-két evőkanállal, mint például zabpelyhet, rozspelyhet, árpapelyhet
- ha figyelsz az egészségedre, adhatsz hozzá szezámmagot, lenmagot vagy más apró magvakat is
- egy beleturmixolt banán krémessé, lággyá teszi az állagát
- a cukrot értelemszerűen helyettesítheted cukorpótlókkal vagy mézzel
- az olaj helyett más zsiradékkal is kísérletezhetsz, a vajtól az olívaolajig
- cukrozatlan kakaópor, kókuszreszelék welcome
Mákos-hajdinás pancake
(kb. 20 db)
30 g búza finomliszt
90 g hajdinaliszt
2 ek mák (nem darált)
2 tk méz
100 ml natúr joghurt
100 ml tej
2 ek kókuszzsír
2 db tojás
1/4 tk só
4 ek zabpehely
A nem túl bonyolult elkészítést lásd fent. Juharsziruppal és rengeteg áfonyával ettem. Itthon a többiek fahéjas porcukorral szokták enni, ami nem túl autentikus, viszont jól bevált.