Ez nem a belga gofri, és nem is az, amit a Ferencieken a Jégbüfében árultak, és a tetejére szifonból nyomták a málnahabot. Ellenben ez az a gofri, amit büszkén teszel le a gyerekeid elé, és boldog vagy, hogy végre nem azokat a rémesen édes gabonapelyheket, és nem is a cukortól ragacsos (mondjuk az finom) kakaóscsigát eszik végre egyszer reggelire. Ez tényleg olyan gyorsan megvan, hogy én néha hétköznap reggel is képes vagyok nekiállni.
A "mindent bele" alatt azt értem, hogy érdemes mindenféle liszttel, maggal, aszalt gyümölccsel és tejféleséggel kísérletezni, mert ez a recept abszolút teret ad a szabad asszociációknak. Nekem most nem volt szempont, hogy bármiféle mentest állítsak elő belőle, de vaj helyett nyugodtan lehet kókuszzsírt használni, zabliszt helyett például kukoricalisztet, méz helyett eritritet. Én mindig csempészek bele valami superfoodot, hol quinoát, hol chia magot, most éppen pattogatott amarántot. Ha még nem ismered az amarántot, minden jótéteményéről például az amerikai Forbesban olvashatsz egy jó cikket, ami után egészen biztosan te is késztetést fogsz érezni, hogy valahogy csempéssz belőle egy kiskanálnyit a gyerekek ennivalójába.
A görög joghurtot sem hagyhattam ki, mert óriási hype van körülötte, állítólag százszor egészségesebb, mint a natúr joghurt, vagy bármi más tejtermék. Én néha a gofri vagy az amerikai palacsinta tésztájába is szoktam tenni a tej helyett.
De mindegy is, úgyis mindenki arra kíváncsi, hogy mit és hogyan is lehet nyerni, nem igaz? :-) És ez így is van jól! Hiszen egy őrülten hasznos Tefal rúdmixert fogok kisorsolni azok között a kommentelők között, akik megtippelik, vajon melyik Tefal géppel készíthettem el ezt a gofrit, ha rúdmixert és habverőt is használtam hozzá. Segítséget a Home & Cook oldalon találsz.
A játékban november 20. éjfélig lehet részt venni. Sorsolás másnap.
Reggeli szuper turbó gofri
(8 db)
175 g zabliszt
25 g darált mandula
2 tk sütőpor
1/2 tk só
2 db tojás
85 g olvasztott vaj + a sütéshez
250 ml langyos mandulatej
2 ek méz
2 ek pattogatott amaránt
a tálaláshoz:
mangó, aszalt vörösáfonya, kókuszpehely, méz és görög joghurt
1. A gofrisütőt előmelegítem.
2. Egy botmixer kancsójába teszem a lisztet, a mandulát, a sütőport, a sót, a 2 tojás sárgáját, a vajat, a tejet és a mézet. Összeturmixolom.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verem, hozzáadom a masszát, és óvatosan elkeverem. Beleszórom az amarántot is.
4. A gofrisütőt minden új adag előtt alul és felül is megkenem vajjal, hogy ne ragadjon bele a tészta. A masszából fél merőkanálnyi adagokat sütök benne. Nekem kb. 2-3 perc alatt készültek el.
5. Görög joghurttal, mézzel, friss és aszalt gyümölccsel, kókuszpehellyel tálalom. Az amerikai palacsintához hasonlóan, szoktam enni juharsziruppal is. A gofrit mindig frissen sütve érdemes enni, de ha mégis el akarunk tenni belőle, akkor evés előtt tegyük egy percre pirítós sütőbe.
FRISSÍTÉS: A Tefal rúdmixer szerencsés tulajdonosa Hegedűs Ágnes, gratulálok! A sorsolás a Random.org Random Sequence Generator-ával történt.