Habár ez egy egész évben kapható teasütemény, én úgy érzem, a kandírozott gyümölcsök és a magvak miatt a florentine-nek igazán karácsonykor jön el az ideje.
Az enyém azért lett ilyen szabályos, mert egy szilikonformát használtam hozzá, mert szilikonforma mániás vagyok, de nyugodtan meg lehet sütni sütőpapírral bélelt tepsin is. Ha ennél vékonyabbat szeretnél ropogtatni, higítsd a masszát még egy-két evőkanálnyi tejszínnel, és hagyd csak elterülni a sütőpapíron.
A florentine hagyományosan mandulával készül, míg a moszkauert itthon inkább dióból csinálják, de az mindkettőre jellemző, hogy kandírozott narancshéjat aprítanak bele. Én egy kicsit variáltam a hagyományos ízeken.
Florentine ananásszal
(15 db)
35 g dió
20 g darált törökmogyoró (vagy mandula)
15 g kókuszreszelék
75 g nádcukor
10 g vaj
50 g tejszín
10 g liszt
75 g kandírozott ananász (vagy kandírozott narancshéj/citromhéj)
60 g étcsokoládé
1. Előmelegítem a sütőt 200 fokra (légkeverésest 180-ra), és kibélelek sütőpapírral egy tepsit.
2. A diót gorombára vágom, és egy lábosba teszem. Hozzáadom a darált mogyorót, a cukrot, a vajat, a tejszínt, a lisztet és a kókuszreszeléket is. Az ananászt is nagyon apróra vágom, és a többi hozzávalóhoz adom.
3. Leresztelem. (Közepes lángon egybeálló masszává főzöm.)
4. Egymástól 4 cm távolságra egy-egy teáskanálnyi halmokat teszek a sütőpapírra, és kicsit lelapítom a tetejüket. 8 percig sütöm.
5. Hagyom teljesen kihűlni, majd az egyik oldalukat olvasztott étcsokoládéval kenem le.