Elárulom nektek a tortadekorálásra használható legjobb vajkrém receptet. Nem, nem a porcukrot kell a vajjal kikeverni, ennyire egyszerűen nem ússzátok meg. Az a legjobb benne, hogy az ízesítési lehetőségek száma végtelen, kipróbálhatod például málnapürével vagy pisztácia kivonattal is. Az elkészítésénél van egy pont, amikor legszívesebb az egészet a kukába hajítanád úgy, ahogy van, na akkor tarts ki. Legkönnyebben egy álló mixerben készíthető el, aminek a habverő mellett van lapátkarja (krémkeverője) is.
Nekem kicsit unalmas lett volna a vaníliakrém önmagában, ezért találtam ki hozzá ezt a levendulás, lime-os szirupot. Meglocsolhatod vele a frissen kisült, még meleg muffint, vagy használhatod úgy, mint én most, csak lazán a már krémmel díszített cupcake tetejére locsolva.
Dupla vaníliás cupcake levendulasziruppal
(12 db)
a muffinhoz:
150 g kristálycukor
230 g búza finomliszt
8 g sütőpor
4 g szódabikarbóna
egy csipet só
50 g olvasztott vaj
135 g tej
40 g tejföl
1 tk vaníliakivonat vagy 1/2 vaníliarúd magjai kikaparva
1 db tojás
a vajkrémhez:
3 tojásfehérje
100 g cukor
225 g szoba-hőmérsékletű vaj
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
a sziruphoz:
50 g cukor
50 g víz
1 kk szárított levendula
1/2 lime
1. A sütőt előmelegítem 175 fokra. Egy muffintepsi mélyedéseit kibélelem papírkapszlikkal.
2. Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, a közepébe csinálok egy mélyedést.
3. Egy kancsóban elkeverem a nedves hozzávalókat, és a szárazakhoz öntöm. Simára dolgozom. Elosztom a muffintepsi mélyedéseiben úgy, hogy mindegyikbe kb. 2/3-adig jusson.
4. 20 percig sütöm, aztán hagyom kihűlni.
5. Közben elkészítem a krémet. Egy lábosban vizet forralok, hogy vízgőz fölött felmelegítsem a tojásfehérjéket a cukorral. A cukornak el kell olvadnia, kb. 50 fokig kell melegíteni.
6. Átteszem egy robotgépbe, és kihűlésig habbá verem.
7. Átváltok a krémkeverő karra, és kockánként hozzáadom a szoba-hőmérsékletű vajat. Eleinte úgy tűnhet, mintha szétesett volna a hab, de ha nem adjuk fel, akkor előbb-utóbb összeáll.
8. Habzsákba töltöm, és feldíszítem vele a muffinokat.
9. A sziruphoz felforralom a cukrot a vízzel, hozzáadom a levendulát és a lime levét, és hagyom így kihűlni. Leszűröm, és a cupcake-ek tetejére csurgatom.