Hogy mi fogott meg ebben az almatortában? Megtetszett, hogy a vaníliakrémmel együtt sül meg + a fehérboros almakompót, ami a közepén figyel.
Almatorta vaníliakrémmel
(12 szelet)
a vaníliakrémhez:
300 ml teljes tej
60 ml desszertbor
1/2 vaníliarúd
110 g kristálycukor
5 db tojássárga
20 g búza finomliszt
10 g kukoricakeményítő
a kompóthoz:
330 g kristálycukor
180 ml víz
75 ml desszertbor
5 db alma
1 db citrom leve
a tortához:
280 g kristálycukor
200 g puha vaj
2 egész tojás + 1 sárgája
375 g liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk só
1 és 1/2 tk őrölt fahéj
150 g tejföl
1 db alma
1 csomag vaníliás cukor
1. A vaníliakrémhez előkészítek egy kb. 20 cm átmérőjű tortakarikát vagy szilikonformát. Ha olyan karikát használok, aminek nincs alja, kibélelem folpackkal, és egy tálcára teszem.
2. A tejet felforralom a borral, a vaníliarúddal és a kikapart magjaival, valamint a cukor felével.
3. Kikeverem a sárgákat a maradék cukorral, a liszttel és a keményítővel.
4. A forró tejet lassan a tojásokhoz öntöm, és közben folyamatosan keverem. Visszaöntöm az egészet a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett besűrítem.
5. Az előkészített formába kanalazom, és hideg helyre teszem min. 3 órára, hogy megdermedjen.
6. A kompóthoz felteszem főni a cukrot a vízzel. Az almákat meghámozom, 8-felé vágom, és a sziruphoz adom. Beleöntöm a bort és a citrom levét is.
7. 15 percig főzöm, hogy sziruppá sűrűsödjön az alma körül a folyadék. Hagyom kihűlni, aztán leszűröm. A levét félreteszem a tálaláshoz.
8. Ha a kompót és a vaníliakrém is kihűlt, előveszek egy 23 cm átmérőjű tortaformát. Kivajazom, az alját kibélelem sütőpapírral.
9. A tésztájához a cukrot alaposan kikeverem a vajjal. Hozzáadom a tojásokat.
10. A lisztet elkeverem a sütőporral, a fahéjjal és a sóval. A tejföllel felváltva, két részletben a vajas részhez keverem.
11. A forma aljára simítom a tészta felét. Erre teszem a vaníliakrémet, arra pedig a kompótot. Rákanalazom a maradék tésztát, és ezt is elsimítom.
12. Az almákat lehelet vékonyra gyalulom, és elrendezem a torta tetején. Nem érdemes túl sokat rátenni, mert nem sül át rendesen a torta teteje. Megszórom a vaníliás cukorral.
13. 180 fokon (légkeverésesben 160 fokon) 1 óra 45 percig sütöm. Ha túlságosan megbarnulna, sütés közben letakarom alufóliával.
14. Ha megsült, várok fél órát, aztán kiveszem a formából. Langyosan is elég jó, hidegen meg pláne. Tálaláskor meglocsolom a maradék almasziruppal.
Recept: Gourmet Traveller