Dübörög a vérnarancs szezon, és mivel elképesztően látványos desszerteket lehet belőle készíteni, én sem akartam kimaradni a hype-ból. Jamie Oliver és Linda Lomellino is vérnarancsot posztol az Instagramján, ami nem is csoda. Fantasztikus színskálában pompáznak, és pont annyira fanyarak, amennyire egy sütiben arra szükség van.
Ezt a tartot eredetileg az új Martini Bitterhez találtam ki, mert a krémhez adva elég jól balanszírozta az egyszerre édes és savanykás ízt. Ennél már csak az lehetett volna jobb, ha a vérnarancs tarthoz még egy Martini Negronit iszogathattam volna :-)
A tart tölteléke pudingállagú, és frissen facsart vénaranccsal készült. A díszítés, amit a fotó alapján akár tejszínhabnak is nézhetnél, valójában tojáshab, amit akár karamellizálhatsz is egy szakácsfáklyával. Nekem most jobban tetszett így, hófehéren.
Vérnarancs tart
(7 db)
a tart tésztához:
130 g liszt
egy csipet só
80 g hideg vaj, felkockázva
40 g porcukor
1 db tojássárga
1 db narancs finomra reszelt héja
a vérnarancs krémhez:
245 ml teljes tej
65 g cukor
egy csipet só
4 tojás sárgája
20 g étkezési keményítő
175 ml frissen facsart vérnarancslé (kb. 2 és fél narancsból)
55 g vaj
a tojáshabhoz:
2 tojásfehérje
150 + 35 g cukor
50 ml víz
a díszítéshez:
2 db vérnarancs
Elkészítés:
1. Morzsold el a vajat a sóval elkevert lisztben. Add hozzá a narancs lereszelt héját, a porcukrot és a tojássárgát. Gyúrd össze, lapítsd koronggá, és tedd hűtőbe 2 órára.
2. Nyújtsd ki 4 mm vékonyra, és szaggass belőle a tartformádnak megfelelő átmérőjű köröket. Én minitartokat sütöttem, de megsütheted akár egy nagynak is. Simítsd a tésztát a formába, és vágd le a lelógó részeket.
3. Tegyél alufóliát a tetejére, önts bele babot vagy rizst, és süsd így vakon 15 percig 175 fokon (légkeverésesben 155 fokon). Vedd ki a nehezéket és a fóliát óvatosan, hogy meg ne égesd magad. Süsd így is 5 percig. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, és vedd ki a formából is.
4. A krémhez forrald fel a tejet a cukor felével és a csipet sóval. Keverd simára a tojások sárgáit a maradék cukorral és a keményítővel. Öntsd hozzá a felforralt tejet, közben folyamatosan kevergesd a tojásokat, hogy össze ne ugorjanak. Öntsd vissza az egészet a lábosba, add hozzá a vérnarancsot, és folyamatos keverés mellett sűrítsd be. Forrás után főzd még egy percig, húzd le a tűzről, keverd bele a vajat.
5. Oszd el a masszát a tartok között. Hagyd kihűlni.
6. A tojáshabhoz verj habot a fehérjékből, és közben melegítsd a 150 g cukrot a vízzel 115 fokig. Add a habhoz a 35 g cukrot, verd keményre. Csurgasd hozzá a cukorszirupot, de közben ne állítsd meg a gépet. Addig verd, amíg ki nem hűl a hab.
7. A vérnarancsokat hámozd meg, és vágd le a fehér részt is a külsejükről. Szeleteld karikákra, és díszítsd velük a tartok tetejét.
8. A habot töltsd csillagcsöves habzsákba, és díszítsd vele a tartok tetejét.
(x)