KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. január 20., csütörtök 5 komment

2011. január 20., csütörtök 5 komment

Snassz: Málnás morzsás


Ez az a sütemény, amit lehet nagyon snasszul csinálni (a Lidlben láttam ilyet a visszataszító "reszelt sütemény" néven), vagy lehet egyszerűen csak tökéletesen, de ehhez bele kell adni apait-anyait. Nekem persze tökéletes lett, de ez csakis annak köszönhető, hogy kölcsönkaptam egy Cook's Illustratedet, ami nemes egyszerűséggel Amerika tesztkonyhájának mondja magát, és nagyon úgy tűnik, hogy nem nagyképűségből. Ezt pontosan úgy kell elképzelni, ahogy hangzik: bezárkóznak a tesztkonyhába, és addig sütnek-főznek, amíg az étel tökéletes nem lesz, és ha ez 120 citromos sajttortát jelent, akkor hát annyit. Vannak tesztcsoportok is, akik kóstolnak, és ítéletet mondanak, és így haladnak végül az egyetlen helyes megoldás felé.

Málnás morzsás
(kb. 20 szelet)

355 g liszt
135 g cukor
1/2 tk só
225 g + 2 ek puha vaj felkockázva
50 g barnacukor
40 g zabpehely
60 g pekándió (vagy sima dió) felaprítva
240 g házi málnalekvár (nem túl magos, de nem is magnélküli; nem túl sűrű, de nem is túl híg)
100 g friss vagy mélyhűtött és kiengedett málna
1 ek friss citromlé

1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Bélelj ki sütőpapírral egy kb. 30x20 cm-es tepsit.
2. Add a 225 g vajat apránként a liszt, a cukor és a só keverékéhez. Dolgozd össze - összemorzsolhatod kézzel, morzsásra darálhatod az aprítóban vagy kikeverheted egy tálas mixer lapátjával is.
3. Tegyél félre a tésztából 1 és negyed csészényit (1 csésze=250 ml), a többit simítsd el a tepsi alján (például egy pohár aljával elég szép eredményt lehet elérni). Süsd 15 percig, hogy a széle éppen elkezdjen barnulni.
4. Közben keverd össze a cukrot, a zabpelyhet és a diót a félretett masszával. Add hozzá a két evőkanálnyi vajat is, morzsold össze mogyorónyi darabokra az egészet az ujjaiddal.
5. Egy villával enyhén nyomkodd össze a málnalekvárt a málnával és a citromlével. Egyengesd el a megsült tésztán. Morzsold rá a zabpelyhes részt is, aztán tedd vissza a sütőbe 25 percre. Ha megsült, hagyd a tepsiben teljesen kihűlni.

sütemény málna lekvár délutáni vendégség középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr545141205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tényleg olyan! egyébként a magyar folklórban is vannak hasonlók, reszelt piték vagy mik, még a tescóban is lehet kapni :-)
Ez majdnem olyan mint a Baked apricot bar, csak annak még rozmaring is van a tésztájában (és mennyire jó, hogy ott van). mellesleg én pont az ilyen sütikért vagyok megveszve, csak sajnos a családomban túltengenek a krémes-habosbabos-front képvielői

Sunshine Reggae 2011.01.20. 21:04:00

ez a süti valami isteni volt, az egyik legjobb, amit életemben ettem
tényleg múlt századiak, de rá is játszanak! igazi, régimódi amerikai receptek, tökéletesre gyúrva, jó tippekkel. nem jutna eszembe előfizetni, az tény :-)
Ez a Cook's csapat annyira vitatott az angol nyelvű blogokon. És csak előfizetni lehet rá, kemény feltételekkel,még az ingyenes próbaszámra is!, receptet tőlük senkinél nem látsz, nem tudom mit gondoljak róluk. Valahogy olyan...múlt századiak :DD
süti beállítások módosítása