KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. július 11., csütörtök 2 komment

2013. július 11., csütörtök 2 komment

Meggyes morzsás pite

meggyesmorzsás1.jpg
Egy gyümölcspite, amihez nem kell tésztát nyújtani, de mégsem az a sima potyogtatós, hurrá! Engem az amerikai crumb cake-ek szoktattak rá erre a gyorsan elkészíthető piteformára, itthon a reszelt sütemények hasonlítanak rá leginkább. Nyáron legszívesebben folyamatosan csak fagylaltot és gyümölcspitét ennék felváltva, mindenféle variációban, például így, így vagy így.

meggyesmorzsás2.jpg

 

Meggyes morzsás pite

(12 nagy szelet)

a morzsához:

275 g liszt

1,5 ek fahéj

1/2 tk só

170 g nádcukor

225 g olvasztott vaj

az alsó tésztához:

170 g puha vaj

310 g cukor

2 db tojás

275 g liszt

1/2 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

300 g tejföl

600 g meggy, kimagozva (lehet akár meggy és cseresznye is vegyesen) + 1 ek liszt

1. A morzsához egy mély tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, ráöntöm a vajat, és összekeverem. A hűtőbe teszem, amíg a másik masszát kikeverem.

2. Előmelegítem a sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re). Egy kb. 30x20 cm-es mély tepsit kivajazok és sütőpapírral kibélelek.

3. Az alsó réteghez a vajat géppel alaposan kikeverem a cukorral, hozzáadom egyesével a tojásokat, de innentől már csak óvatosabban keverem, nem habosítom a masszát, különben száraz lesz a sütemény a végére. 

4. A lisztet átszitálom a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A tejföllel felváltva, két részletben a masszához adom.

5. A simára kevert krémet a sütőforma alján elsimítom.

6. A meggyet összekeverem 1 ek liszttel, hogy ne eresszen túl sok levet. Rászórom a sütemény tetejére egyenletesen.

7. Előveszem a hűtőből a fahéjas masszát, és a sütemény tetejére morzsolom. 45-60 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e.

Tipp: Ha elengásabb süteményt szeretnél, tortaformában is megsütheted. A tetejére kevés porcukorral és tejszínnel kikevert görög joghurtot szoktam tenni, hogy ellensúlyozzam az édességét.

meggy pite gyümölcsös piknik délutáni vendégség középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr435400001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az első fotó egyszerűen meseszép! Gratulálok hozzá! A receptet pedig olvasni is gyönyörűség! Megsütöm mindenképpen! Tortaformában. És fagyival fogom tálalni. :-) Köszi!
süti beállítások módosítása