Tegye fel a kezét, aki tudja, mi az a BFF! Aki tudta, az vagy tinilány, vagy van tinédzser korú lánya, vagy legalább annyit jár bizsushoz, mint én. Velem legalábbis mindig ezek a BFF feliratos blingek, kettétört szívek, ilyesmik jönnek szembe, amikor csak magamnak szeretnék egy jó fülbeválót találni.
Ezt az isteni finom, óriási, juharszirupos, mandulás, datolyás kekszet azért neveztem el "best friends forever" keksznek a., mert unalmas lett volna juharos-mandulás-datolyásnak hívni, b., mert tényleg annyira nagy, hogy pont a felével lakik jól az ember. Szóval hajrá, lányok, süssétek meg, imádni fogjátok, de aztán el ne felejtsétek megosztani a legjobb barinőtökkel, mert ő is él-hal majd érte!
Óriás BFF keksz
(kb. 4 db)
65 g puha datolya, kimagozva mérve (például az Aldiban újabban lehet kapni olyat, ami tényleg egész puha; vagy érdemes medjool datolyát venni, ha belefér a büdzsébe)
1 ek narancslé
110 g liszt
90 g zabpehely
30 g mandula, gorombára vágva
1 narancs héja finomra reszelve
1/2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt fahéj
75 g vaj
60 g juharszirup
165 g cukor
125 g tejszín
1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Három tepsit kibélelek sütőpapírral.
2. A datolyát kimagozva a narancslével együtt a konyhagépem pici aprítójába teszem, és ledarálom.
3. A lisztet, a zabpelyhet, a mandulát, a narancshéjat és a fűszereket egy tálban összekeverem.
4. A maradék hozzávalókat egy lábosban felforralom, és után még kb. 10 percig tovább forralom, hogy kicsit besűrűsödjön. Érdemes magas falú lábosba tenni, mert habozni fog.
5. A szirupot a száraz hozzávalókra öntöm, elkeverem, és végül a datolyapürét is beleteszem.
6. Fél csészényi (125 ml) adagokban a sütőpapírra teszem a kekszeket, és egy kanál hátával vagy egy kicsi kenőkéssel nagyon vékonyra lapítom. Kb. 15 cm átmérőjű lesz, amiből max. 2 db fér egy lemezre. A sütőbe tolom, és 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. Hagyom a papíron kihűlni, úgy könnyebb leszedni.
Recept: Donna Hay