Mindig is csodáltam a barátnőmet, aki néha fogja magát, felkel, begyúr és megsüt egy kakaós csigát, még mielőtt a kislánya is felébredne. Amúgy is korán kelő lévén, neki ez egyáltalán nem okoz gondot. Én is korán kelő vagyok, de azért nem ennyire. Vannak viszont trükkjeim.
Mint például ez a darázsfészek, ami akár kakaós vagy fahéjas csigának is megsüthető, kinek mi a kedvence (nekem a változatosság). Ezt előző este begyúrom, formázom, és másnap reggelre a hűtőben valami fantasztikus állagot vesz fel. Kicsit hagyni kell még, hogy szobahőn magához térjen, fél óra alatt megsül, tehát elég hozzá egy órával a többiek előtt felkelni, azt meg amúgy is úgy szoktam.
Mandulás darázsfészek
(8 db)
a tésztához:
175 g langyos víz
1 zacskó porélesztő
100 g cukor
60 g író (vagy joghurt)
1 db tojás
80 g étolaj
400 g finomliszt
160 g hajdinaliszt (helyettesíthető bármilyen liszttel)
1/2 tk só
a töltelékhez:
100 g darált mandula
5 g őrölt fahéj
3 g őrölt gyömbér
100 g nádcukor
50 g olvasztott vaj
a tetejére:
1 tojás a kenéshez
100 g krémsajt (Philadelphia)
250 g porcukor
1 ek citromlé
2 ek tej
50 g stiftelt mandula
1. A vízben felfuttatom az élesztőt egy evőkanál cukorral, azaz meleg helyre teszem, és várok kb. 15 percet, hogy a teteje habos legyen.
2. A keverőtálba öntöm, és hozzáadom az olajat, a tojást és az írót.
3. A lisztet átszitálom a sóval, és ezt is a keverőtálba szórom. Géppel vagy kézzel 5-10 perc alatt begyúrom. Ha túlságosan ragacsos a masszám, és nem akar elválni az edény falától, egy-egy kanál lisztet adhatok még hozzá.
4. Kigömbölyítem, belisztezem, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
5. Közben összekeverem a töltelék hozzávalóit, kivéve a vajat.
6. A tésztát egy-két finom mozdulattal átgyúrom, és egy kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtom. Megkenem a vajjal, és megszórom a töltelékkel. Átmegyek rajta a sodrófával, hogy a töltelék biztosan a tésztában maradjon.
7. Szorosan feltekerem, hogy egy 40 cm hosszú kígyót kapjak. 8 csigát vágok belőle.
8. Egy sütőtálat kivajazok, és kibélelem sütőpapírral. Ebbe teszem a csigákat a vágott felükkel felfelé fordítva. Folpackot teszek a tetejére, és egy éjszakára a hűtőbe teszem. (Ha még aznap meg akarom sütni, akkor 2 órát szobahőn kelesztem.)
9. Másnap reggel kiveszem a hűtőből, és miközben előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra), hagyom, hogy a tészta magához térjen. Leveszem róla a folpackot, és a tetejét megkenem felvert tojással. 35 percig sütöm.
10. Ha van rá időm, krémsajt mázat készítek a tetejére. A krémsajtból, a porcukorból, a citromléből és a tejből sűrű, de folyós krémet keverek, amit csak akkor teszek a süti tetejére, ha már kihűlt. A végén tetejét még megszórom mandulával.