KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. május 10., péntek Szólj hozzá!

2013. május 10., péntek 0 hozzászólás

Nem piskóta: Guinness torta

guinness_cake_2.jpg
Minden tortának jót tesz, ha van benne folyadék. Ezért szoktak az amerikaiak még írót, tejfölt, tejet, hideg vagy épp forró vizet tenni a süteményeik tésztájába a tetemes mennyiségű vaj mellé. Itt most Guinness sör borult bele.

A magyar cukrászat a torták esetében jóformán csak a száraz piskótát ismeri. Ma majdnem sírva fakadtam, amikor egy nap alatt másodszorra is azzal gyanúsítottak meg, hogy piskótát sütök, az nálam ugyanis szinte szitokszó. Ha valaki megtudja, hogy cukrászkodom, az első öt kérdésében biztosan benne van, hogy szerintem mit csinálhat rosszul, ha nem emelkedik fel a piskótája. Megfigyeltem, hogy a háziasszonyok azon versengenek, kinek jön fel jobban.

Én azt szoktam tanácsolni, hogy csak akkor süssenek piskótát, ha fontos, hogy sok folyadékot felvegyen a tészta. Például a tiramisuban, amikor a piskótának egy kávés-amarettós cukorszirupot kell felszívnia, vagy amikor egy epertortában a rétegeket narancslikőrös sziruppal itatom át.  A piskóta tehát hasznos, csak tudni kell, mire használjuk. És nem kell mindig, csakis azt. Ez a guinnesses csokitorta például jó alternatíva lehet.

Guinness torta

(kb. 8 szelet)

125 g vaj

125 ml Guinness

35 g cukrozatlan kakaópor

135 g liszt

1 tk szódabikarbóna

200 g kristálycukor

1 tojás

75 g tejföl

a tálaláshoz tejszínhab és sós karamell

guinness_cake2_1.jpg

1. Egy tortaformát kivajazok és sütőpapírral kibélelek. Én egy briósformát használtam, de lehet bármilyen kuglófforma, Ha egy normál, kb. 23 cm átmérőjű tortakarikát használok, akkor az alaprecept dupláját veszem. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előlemelegítem.

2. A vajat, a sört és a kakaót egy lábosba teszem, és kevergetve felolvasztom. 5 percre félreteszem.

3. A lisztet a szódabikarbónával átszitálom, a cukrot belekeverem. Hozzáadom a folyadékot, simára keverem a tojással és a tejföllel együtt.

4. Az egészet a formába öntöm, és kb. egy órát sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e, habár nem katasztrófa, ha középen egy kicsit szottyos marad. 10 percig hagyom a formában hűlni, csak aztán fordítom ki belőle. Ha kihűlt, a habbal és a sós karamellel tálalom.

Recept: What Katie Ate

alkohol torta kakaó kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr655294361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása