Sokszor szokták kérdezni, mivel helyettesíthető a tojás, na itt például avokádóval. Vágyhatunk-e többre, mint egy tökéletes állagú csokoládé mousse-ra, amihez se a tojást, se a tejszínt nem kell felvernünk? Ha ne adj isten igen, akkor elmondom, hogy nem tartalmaz glutént és finomított cukrot sem (csak amennyi a 70%-os csokoládéban van), és a laktóz is kikerülhető, ha tejszín helyett kókusztejet használtok.
Én egy kicsit unom már ezt a mentes divatot, tekintettel arra, hogy annyi rossz, száraz sütit életemben nem ettem, mint amióta ezeket kóstolgatom kíváncsiságból különböző helyeken. Ezért aztán teljesen megértem, ha valaki inkább a hagyományos megoldások híve, az ő kedvükért itt ez a korábbi, klasszikus csokoládé mousse.
Akik hozzám hasonló kísérletező szelleműek, azok leljék örömüket más avokádós desszertjeimben is:
Csokoládé mousse avokádóval és házi kókusz-lime marshmallow
(4 adag)
a mousse-hoz:
50 g étcsokoládé
130 ml habtejszín
2 db érett avokádó
50 ml méz
20 g holland kakaó
1 tk vaníliakivonat
egy csipet só
1. Apróra vágom a csokoládét, és megolvasztom a tejszínnel vízgőz fölött vagy mikróban.
2. Az összes többi hozzávalóval együtt egy botmixerrel simára dolgozom. A hűtőbe teszem 2 órára, majd csillagcsöves zsákból kis tálkákba adagolom.
Recept: Adventures in Cooking
a kókusz-lime marshmallow-hoz:
8 db zselatinlap
200 g kristálycukor
1 ek glükóz (vagy méz)
1 tojásfehérje
1 ek kókuszlikőr (Malibu)
1 db lime finomra reszelt héja
50 g kukoricakeményítő
50 g porcukor
1. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatom.
2. Közben a cukrot és a glükózt egy lábosba teszem 175 ml vízzel. Felolvasztom a cukrot a vízben, tovább hevítem, egészen 127 fokig, amit digitális cukorhőmérővel ellenőrzök.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verem.
4. Ha a cukorszörp elérte a megfelelő hőmérséklet, kifacsarom a zselatint, és hozzáadom.
5. Keverőgépbe teszem a tojáshabot, és a habverő fejjel verni kezdem, és közben folyamatosan csurgatom hozzá a forró szirupot. 12 percig verem magas fokozaton. Az utolsó egy percben hozzáadom a Malibut és a lime héját is.
6. Egy kb. 20x20 cm-es forma aljára szitálom a keményítő és a porcukor keverékének a felét. Ráöntöm a masszát, elsimítom. Pár órára félreteszem dermedni.
7. Ha megkeményedett, kifordítom egy deszkára, amit előzőleg megszórtam a keményítő és a porcukor keverékének a maradékával. Egy olajos késsel feldarabolom a marshmallow-t, amit aztán dobozban, sütőpapír között tárolok.
A recept eredetije Házisáfrány-nál