KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. november 13., csütörtök Szólj hozzá!

2014. november 13., csütörtök 0 hozzászólás

Mentes mentesének a mentese: Csokoládé mousse avokádóval és házi mályvacukor

avokádó_mousse_1.jpg

Sokszor szokták kérdezni, mivel helyettesíthető a tojás, na itt például avokádóval. Vágyhatunk-e többre, mint egy tökéletes állagú csokoládé mousse-ra, amihez se a tojást, se a tejszínt nem kell felvernünk? Ha ne adj isten igen, akkor elmondom, hogy nem tartalmaz glutént és finomított cukrot sem (csak amennyi a 70%-os csokoládéban van), és a laktóz is kikerülhető, ha tejszín helyett kókusztejet használtok. 

Én egy kicsit unom már ezt a mentes divatot, tekintettel arra, hogy annyi rossz, száraz sütit életemben nem ettem, mint amióta ezeket kóstolgatom kíváncsiságból különböző helyeken. Ezért aztán teljesen megértem, ha valaki inkább a hagyományos megoldások híve, az ő kedvükért itt ez a korábbi, klasszikus csokoládé mousse

Akik hozzám hasonló kísérletező szelleműek, azok leljék örömüket más avokádós desszertjeimben is: 

Avokádó-lime macaron

Avokádó torta

Avokádó trüffel

 

Csokoládé mousse avokádóval és házi kókusz-lime marshmallow

(4 adag)

a mousse-hoz:

50 g étcsokoládé

130 ml habtejszín

2 db érett avokádó

50 ml méz

20 g holland kakaó

1 tk vaníliakivonat

egy csipet só

1. Apróra vágom a csokoládét, és megolvasztom a tejszínnel vízgőz fölött vagy mikróban. 

2. Az összes többi hozzávalóval együtt egy botmixerrel simára dolgozom. A hűtőbe teszem 2 órára, majd csillagcsöves zsákból kis tálkákba adagolom.

Recept: Adventures in Cooking

a kókusz-lime marshmallow-hoz: 

8 db zselatinlap

200 g kristálycukor

1 ek glükóz (vagy méz)

1 tojásfehérje

1 ek kókuszlikőr (Malibu)

1 db lime finomra reszelt héja

50 g kukoricakeményítő

50 g porcukor

1. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatom. 

2. Közben a cukrot és a glükózt egy lábosba teszem 175 ml vízzel. Felolvasztom a cukrot a vízben, tovább hevítem, egészen 127 fokig, amit digitális cukorhőmérővel ellenőrzök. 

3. A tojásfehérjét kemény habbá verem. 

4. Ha a cukorszörp elérte a megfelelő hőmérséklet, kifacsarom a zselatint, és hozzáadom.

5. Keverőgépbe teszem a tojáshabot, és a habverő fejjel verni kezdem, és közben folyamatosan csurgatom hozzá a forró szirupot. 12 percig verem magas fokozaton. Az utolsó egy percben hozzáadom a Malibut és a lime héját is. 

6. Egy kb. 20x20 cm-es forma aljára szitálom a keményítő és a porcukor keverékének a felét. Ráöntöm a masszát, elsimítom. Pár órára félreteszem dermedni. 

7. Ha megkeményedett, kifordítom egy deszkára, amit előzőleg megszórtam a keményítő és a porcukor keverékének a maradékával. Egy olajos késsel feldarabolom a marshmallow-t, amit aztán dobozban, sütőpapír között tárolok. 

A recept eredetije Házisáfrány-nál

csokoládé kókusz tojásfehérje desszert gluténmentes haladó laktózmentes lime avokádó tojásmentes ehető ajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr986893595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása