KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. június 08., vasárnap 5 komment

2014. június 08., vasárnap 5 komment

Jön-megy a divat: Csokis-málnás muffin (glutén- és laktózmentes, xillites)

Volt idő, amikor kifejezetten cikinek tartottam muffint sütni. Ez akkoriban volt, amikor azt gondoltam, csak a francia cukrászat létezik, minden süteményt élére kell vágni, és ha nem igényel mérnöki precizitást az elkészítése, akkor mit sem ér.  Manapság újra rászoktam a…

gyümölcsös sütemény málna gluténmentes csokoládés laktózmentes xillit kezdőknek is

2014. május 31., szombat Szólj hozzá!

2014. május 31., szombat 0 hozzászólás

4 felvonásban: Eper és lekvár

Főszereplő az eper, mellékszereplők: szecsuáni bors, fehér csokoládé, kókuszlikőr, meggy, cseresznye, cékla és vanília. Mint sok minden mást az életemben, a lekvár befőzést is igazi városi lány módjára intézem. Mivel nálunk nem terem eper (sem) a kertben, nem áll a…

eper gyümölcsös gluténmentes lekvár kezdőknek is

2014. május 27., kedd 2 komment

2014. május 27., kedd 2 komment

Jeges és forró: Fehér csokoládé parfé epersziruppal

Nem kell feltétlenül a Daubnerig menni a jó parfétortáért. Szerintem megér az életedből egy órát, hogy összerakd magadnak ezt a nagyon egyszerű desszertet. (Kb. ugyanennyi lenne elmenni a Daubnerig és vissza, a kettő közt pedig végigállni azt a bizonyos sort, amit mindannyian jól…

fagylalt torta eper gyümölcsös csokoládés fehér csokoládé középkezdő

2014. május 22., csütörtök Szólj hozzá!

2014. május 22., csütörtök 0 hozzászólás

Habzsoljuk az életet: Macaron cupcake

Hogyan kell megenni egy macaron cupcake-et? Az a jó, ha mindenből (a tésztából, a krémből és a macaronból) egyszerre jut a szádba, vagy az, ha leveszed a macaront, és külön megeszed, vagy esetleg az, ha leveszed, és minden falat cupcake-hez harapsz egy kis macaront is? Azért ez van…

banán narancs mandula tojásfehérje sütemény karamell étcsokoládé haladóknak cupcake macaron

2014. május 18., vasárnap 2 komment

2014. május 18., vasárnap 2 komment

A púpos: Madeleine mákkal és barna vajjal

Amikor az ember megveszi élete első madeleine formáját, elolvad az édes kis kagylóformáktól. Aztán egy kicsit jobban utánanéz ennek a Proustnál elhíresült süteménynek, és rájön, hogy a lényeg a másik oldalon van. Azaz nem a kagylóforma számít, csakis a kis puklik az édes kis…

mák sütemény teasütemény kezdőknek is petit fours teához

2014. május 13., kedd Szólj hozzá!

2014. május 13., kedd 0 hozzászólás

Tavaszi mánia: Datolya-avokádó jégkrém, eper-málna-cékla jégnyalóka

Fejlövésem a jégkrém. Ez tavaszonként felerősödik, miután végigjárom a környék fagyizóit, és inkább a saját házi jégkrémeim mellett döntök.  Mindig ugyanazt mondom, de legalább mindig ugyanazt is gondolom: a legjobb, legegészségesebb, leggyorsabb, legegyszerűbb,…

fagylalt nyár eper málna cékla datolya avokádó kezdőknek is

2014. május 13., kedd Szólj hozzá!

2014. május 13., kedd 0 hozzászólás

Egy csoda: Mézes tönkölykeksz

Lassan el kell fogadnom, hogy a vaj-tejszín-finomliszt szentháromságon túl is van élet, akarom mondani ehető sütemény. Mint például ez a laktóz- és tojásmentes chocolate chip cookie. Magam sem hittem benne, hogy keksz lesz belőle, aztán meg imádtuk.  Mézes tönkölykeksz (20…

csokoládé keksz kezdőknek is

2014. május 04., vasárnap Szólj hozzá!

2014. május 04., vasárnap 0 hozzászólás

Jó a forma: Túrósrétes muffin eperrel

 A muffin forma más, sokkal jobb dolgokra is használható, mint a muffin sütés. Mindenféle sütemény egycsapásra egyszemélyessé tehető. És hogy teleshopos szófordulattal éljek, nem kell többé bajlódni a vágással, nincs többé kinyomódott töltelék, lelapult réteskígyó,…

túró muffin eper gyümölcsös sütemény kezdőknek is délutáni vendégség

2014. április 28., hétfő 4 komment

2014. április 28., hétfő 4 komment

A többség akarata: Tökmagos pogácsa

Sokáig dúltak harcok a lelkemben a magyarok túlzott pogácsa rajongása miatt, de aztán beadtam a derekam. Rájöttem, hogy ha a fejem tetejére állok, akkor sem grissinit meg scone-t meg focacciát akarnak enni itt az emberek, csak pogácsát, pogácsát és pogácsát. És az igazság az,…

sós pogácsa péksütemény tökmag középhaladó

2014. április 25., péntek 13 komment

2014. április 25., péntek 13 komment

Egyik réteg a másik után: Snickers torta

A tésztája átmenet a csokoládépuding és a piskóta között. A tortarétegek között lágy mogyoróvajas krém és sós karamellás, pörkölt amerikai mogyoró bújik meg. Kívül bitang csokoládékrémmel borítottam.    Snickers torta (12 szelet) a tésztához:  130 g holland…

születésnap torta csokoládés karamell mogyoróvaj haladóknak

2014. április 15., kedd Szólj hozzá!

2014. április 15., kedd 0 hozzászólás

Sodorva, színesen: Olasz húsvéti kalács

Az olaszok húsvétkor színesebben szeretik, és nekem is tetszik ez a vidám design.  Ez a klasszikus kalácstészta Limara receptje. Mielőtt bármilyen kelttésztát készítenék, mindig megnézem, ő hogyan csinálja. Ő a kelt tészták guruja.  A tojást ilyenkor szeretem ételfestékkel…

húsvét kalács péksütemény kelttészta középhaladó

2014. április 10., csütörtök Szólj hozzá!

2014. április 10., csütörtök 0 hozzászólás

Savanyúcukorka süti: Levendulás citromszelet

Szeretnék mindenkit előre figyelmeztetni, hogy ez az a típusú süti, amiből szigorúan csak kicsit szeleteket érdemes vágni.  Levendulás citrompite (16 szelet) az omlós tészta réteghez:  150 g puha vaj 65 g cukor 1 tk szárított levendula 165 g liszt egy csipet só a…

citrom tojásfehérje gyümölcsös délutáni vendégség középkezdő

2014. április 08., kedd 4 komment

2014. április 08., kedd 4 komment

A tökéletlen szép: Óriás tiramisu keksz

Ha egy keksz teteje töredezett, az jót jelent. Ha egy csokitorta teteje töredezett, az is jót jelent. Ha egy habcsók berepedezett, azt is szeretjük. Nekünk a tökéletlen a tökéletes.  Óriás tiramisu keksz (8 db) 200 g étcsokoládé 30 g vaj 30 g liszt 1/4 tk sütőpor 1/4 tk…

kávé csokoládé mascarpone keksz kezdőknek is

2014. április 03., csütörtök Szólj hozzá!

2014. április 03., csütörtök 0 hozzászólás

Télen rétes, nyáron parfé: Almás rétes parfé

Annyiszor ettél almás rétest, hogy már biztosan te is halálosan unod - akkor miért ne próbálhatnád ki akár hidegen is? A legjobb az egészben a roppanós, karamellizált réteslap, csak érje meg a fagyasztást!  Almás rétes parfé (kb. 10 adag) a töltelékhez: 1 kg alma 2 ek…

gyümölcsös desszert középhaladó

2014. március 29., szombat Szólj hozzá!

2014. március 29., szombat 0 hozzászólás

Ajándékba/piknikre: Kakaós kókuszkenyér

Író, író, író - az új titkos fegyver. Legalábbis a márciusi Bon Appétit szerint, bár ezzel én sem vitatkoznék soha. Az amerikai palacsintától kezdve a muffinon át a szaftos csokitortáig mindennek jót tesz (és akkor a rántott csirkéről még nem is beszéltem).  Egyáltalán…

ajándék író kókusz piknik kezdőknek is

2014. március 24., hétfő Szólj hozzá!

2014. március 24., hétfő 0 hozzászólás

Piknikre tervezve: Csokis-mogyorós zabkeksz

Itt az ideális piknik útravaló. Én ezt csomagoltam magunknak a szendvicsek mellé a hétvégi túrázásra, és megint mindenki kedvence voltam, nem az áldott jó természetem miatt.  Az a baj azzal, ha elkezd az ember otthon kekszet csinálni magának, hogy utána már az összes tejporos,…

csokoládé keksz mogyoró piknik zabpehely kezdőknek is

2014. március 21., péntek 2 komment

2014. március 21., péntek 2 komment

Elronthatatlan: Sajttorta sütés nélkül

Nem mintha azt feltételezném, hogy elrontjátok a többi sajttortát. Ezt viszont már végképp lehetetlen. Pluszban krémes és lágy, anélkül, hogy fél napig kéne hűlnie, állnia.  Sajttorta sütés nélkül (kb. 15 szelet) 200 g keksz (bármilyen, amit szeretsz) 90 g vaj,…

torta gyümölcsös krémsajt sajttorta kezdőknek is

2014. március 18., kedd Szólj hozzá!

2014. március 18., kedd 0 hozzászólás

Ma tanulni fogunk: Nagyon vaníliás ekler

Ha a cake pop az új cupcake, akkor az ekler az új macaron. A francia ekler elvileg ugyanaz az eklerfánk, amit mi itthon főleg kávés formában ismerünk, de mégis különbözik tőle. Ez az ekler ugyanúgy forrázott tésztából készül, mint a mi képviselőfánkunk, mégis sokkal…

vanília sütemény haladóknak forrázott tészta

2014. március 15., szombat 2 komment

2014. március 15., szombat 2 komment

Nem trüffel: Energiagolyó chia maggal

Ilyet is ritkán mondok: laktóz-, tojás- és gluténmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Még mindig meglepődöm rajta, hogy így is lehet ehető édességet csinálni. Tényleg jó lett, de ha megkérdeznéd, hogy eklert vagy ilyet kérek inkább, sejtheted, mit válaszolnék.  A chia…

kávé mandula mogyoró gluténmentes datolya tejmentes kezdőknek is

2014. március 13., csütörtök Szólj hozzá!

2014. március 13., csütörtök 0 hozzászólás

A hangulatom rózsás: Málnás friand

Úgy hangzik, mint egy francia aprósütemény, és emlékeztet is az egyikre, pedig ez csak az ausztrálok pöti átverése. Tisztára, mint a financier, csak épp a lényegben, a barna vajban különbözik tőle. A financier sem igényel különösebb konyhai akrobatikát, de ezt még annál is…

mandula gyümölcsös málna kezdőknek is petit fours

süti beállítások módosítása